Le vin par Antoine Pétrus
Parution : 
21 Novembre 2018
Format :
240 x 280 mm
Type de façonnage: 
Relié
EAN : 
9782376710066
Pages : 
504

Le vin par Antoine Pétrus

Meilleur Ouvrier de France - Sommelier

Un ouvrage superbement illustré, à l’image du savoir-faire et du savoir être de l’un des Meilleurs Ouvriers de France.
Figure de la sommellerie française, Antoine Pétrus, Meilleur Ouvrier de France, livre ici toutes ses connaissances du monde du vin, ses conseils et ses coups  de cœur, ainsi que sa vision très contemporaine de la sommellerie.
Au fil des pages, Antoine Pétrus partage son expertise du vignoble, fruit de son expérience sur le terrain, de sa passion et de rencontres fondamentales avec ces hommes et femmes qui font le vin. Il vous révèle aussi ses secrets de dégustation, ses accords favoris et le carnet d’adresses de ses vignerons préférés. Grâce à des pas à pas détaillés, il vous initie aux gestes techniques du sommelier pour carafer ou décanter un vin, ouvrir un porto comme un professionnel…
• Une introduction très contemporaine au métier de sommelier.
• Une présentation synthétique et les cartes des 13 régions viticoles françaises.
• Un zoom sur la production et les acteurs de 10 vignobles étrangers incontournables.
• Des interviews et des portraits de vignerons, d’ici et d’ailleurs, qui contribuent à l’excellence du monde viticole.
• Une sélection de vins français et étrangers, commentés et complétés de conseils de dégustation et d’accords gastronomiques.

MOF Sommelier

A classic book on wine waiting, written by Antoine Pétrus, one of the Meilleurs Ouvriers de France

Best Young Sommelier of France (2007), Sommelier of the Year (2008, 2016 and 2017), Meilleur Ouvrier de France in wine waiting (2011)... Antoine Pétrus has lost count of his titles and awards. After learning the ropes from the best (Paul Bocuse, Alain Ducasse and Serge Dubs), he joined Hôtel de Crillon in Paris in 2007, then became restaurant manager at Lasserre, where he managed a cellar of more than 50,000 bottles. Training sommeliers from New York to Singapore, in 2015, Antoine Pétrus became restaurant manager and head sommelier at Clarence, before taking on the role of general manager at the prestigious Taillevent.

A key figure in French wine waiting, Antoine Pétrus shares his secrets, knowledge, advice and personal favourites, as well as his very modern perspective on wine waiting. Find out about the history of wine waiting, French vineyards (producers, grape varieties, wine-making traditions, etc.) and learn a whole set of wine know-how: What is the life cycle of the grapevine? What are the main steps in wine making and main types of wine? What are AOC (protected designation of origin) certifications? What are the best domaines to look for? Which new bottles are just waiting to be discovered? And which vintages should you store? You will also learn how to pair dishes and wines, build a cellar and decipher a label just like a MOF sommelier. Using detailed step-by-step instructions, learn about tasting, choosing glassware, decanting and opening bottles. It is a comprehensive book that lets you discover sommeliers' excellent know-how and talent.

45.00 €